SOSYAL GÜVENLİK KURUMU OPTİK SÖZLEŞMESİ

 

 

     Sosyal Güvenlik Kanunu çerçevesinde SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’nın Sosyal Güvenlik Kurumu adı ile tek çatı altında birleşmesinin ardından sosyal güvenlik şemsiyesi altındaki kişilere verilecek optisyenlik hizmetlerini düzenleyen Optik Sözleşmesi Türkiye Optik ve Optometrik Meslekler Derneği’nin de içinde bulunduğu yoğun bir çalışmanın ardından yayımlanmış ve optisyenlik müesseseleri sözleşmeyi imzalamaya başlamıştır.

 

     Optik Sözleşme’nin içeriği, eski SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı sözleşmeleri içeriklerine göre çok farklı hükümler içermektedir. Sözleşme hükümlerinin uygulanmasından kaynaklı sorunlar yaşanmaması için gerek optisyenlik müessesesi sahipleri ve gerekse mesul müdürler tarafından özenle incelenmelidir. Sözleşme içeriği, ilerleyen zamanlarda düzenlenecek tolantılarda üyelerimize ayrıntılı olarak açıklanacaktır. Dergi içerisinde bize ayrılan bir sayfalık alan içerisinde, eski SSK, Bağ-Kur ya da Emekli Sandığı tarafından sözleşmesi feshedilen optisyenlik müesseseleri ve mesul müdürlerin yeni sözleşmenin 6.16-6.17-6.18 ve 6.19. maddeleri uyarınca sözleşme yapabilmeleri durumu incelenecektir.

 

     6.16- Bu madde hükmüne göre, daha önce sözleşmesini fesheden kurum aleyhine dava açmış ve ihtiyati tedbir kararı almış olan müesseseler ve mesul müdürler ile ihtiyatı haciz çerçevesinde ihtirazi kayıtla sözleşme yapılabilir. Ancak, ihtiyati tedbir kararının kaldırılması veya davanın reddedilmesi halinde sözleşme feshedilir ve fiile ilişkin cezai şart ve fesih nedeniyle sözleşme yapılmayacak süre uygulanır.

 

     6.17- Yeni sözleşmenin yürürlük tarihinden önce yapılmış olan reçetelerden, kontrolleri yeni sözleşmenin imzalanmasından sonra yapılmış ya da kontrolü önceden yapılmış olmakla fesih ile ilgili işlemleri henüz tamamlanmamış olan durumlarda, feshe ilişkin fiillerin tespiti halinde, fiillerin işlendiği zaman yürürlükte olan sözleşme hükümleri uygulanır. Müessesenin yazılı talebi halinde, sözleşmenin feshine neden olan fiil için yeni sözleşmedeki cezai şart ve fesih ve sözleşme yasağı süresi hükümleri uygulanır. Bu durumda eski sözleşme ve yeni sözleşmede belirlenmiş olan cezai şart miktarları toplanarak tahsil edilir. Ayrıca sözleşmenin feshine ilişkin fiil için yeni söleşme hükümlerinde “tekrarı halinde” yeni bir yaptırım belirlenmişse söz konusu fiil tekrara dayalı yaptırımlar için ilk fiil olarak kabul edilir.

 

     6.18- Bu sözleşmenin yürürlük tarihinden önce eski SSK, Bağ-Kur ya da Emekli Sandığı tarafından sözleşmesi feshedilen müessesese ve mesul müdürlerin yeniden sözleşme yapmak istemesi durumunda, müessesenin ya da mesul müdürün yazılı talebi halinde sözleşmenin feshine neden olan fiiller için yeni sözleşmedeki cezai şart, fesih ve sözleşme yasağı süreleri uygulanır. Uygulanacak cezai şartın hesaplanmasında, devredilen kurumlara daha önce ödenen para cezaları dikkate alınmaz. Ayrıca, sözleşmenin feshine ilişkin fiil için yeni söleşme hükümlerinde “tekrarı halinde” yeni bir yaptırım belirlenmişse söz konusu fiil tekrara dayalı yaptırımlar için ilk fiil olarak kabul edilir.

 

     6.19- Kurum veya kuruma devredilen kurumlar aleyhine feshe ilişkin dava açan müessese ve mesul müdürler, davadan feragat etmek ve feragat nedeniyle mahkeme tarafından reddedilen davaya ilişkin kesinleşmiş mahkeme kararını Kuruma ibraz etmek şartıyla 6.18. maddede yer alan hükümden yararlanabilir. Bu madde hükmü uygulanırken, daha önce kuruma devredilen kurumlar ile yapılan sözleşmeler gereği sözleşmesi feshedilen müessese için, fesih tarihinden itibaren geçen süre yeni sözleşme hükümlerine göre sözleşme yapılmayacak süreden düşülür.

     Yukarıda özetlemiş olduğumuz dört maddenin uygulanmasındaki esas, devredilen kurumlar ile sözleşmesi feshedilmiş olan müesseseler ve mesul müdürlerin, eski sözleşmede feshe neden olmuş fiilin ihlal ettiği maddenin yeni sözleşmedeki karşılığında yer alan cezai şart miktarının ödenmesi ve yine yeni sözleşmede belirlenmiş olan sözleşme yapılmayacak sürenin sona ermesi durumunda bu müesseseler ve mesul müdürler ile yeniden sözleşme yapılacağıdır. Bu anlamda, devredilen kurumlar ile sözleşmesi feshedilmiş olan müesseseler ve mesul müdürlerin yeni sözleşmelerini hangi şartlar altında ve ne zaman yapabileceklerinin değerlendirilebilmesi için, eski sözleşmelerinin sözleşmenin hangi maddesi uyarınca feshedildiğinin bilinmesi gerekmektedir.

 

     Kuruma devredilen kurumlar tarafından sözleşmeleri feshedilen müessese ve mesul müdürler, yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde yeni “Sosyal Güvenlik Kurumu Optik Sözleşmesi”ni imzalayabilirler.