ANASAYFA | ECOO TARİHÇESİ |ECOO TÜZÜK | ECOO YAPISI |ECOO VİZYON|ECOO MİSYON|ECOO İŞLEVİ
  ECOO STRATEJİSİ|ECOO ÜYELERİ| ECOO GENEL KURULLAR|ECOO BÜLTEN|ECOO HABERLER|ECOO BLUEBOOK|ECOO İSTATİSTİK
TOOMAD ANASAYFA
11 NİSAN 2008 İNGİLTERE LONDRA GENEL KURULU



GENEL KURUL ÖZET RAPORU


Hırvatistan, Kıbrıs, Danimarka, Finlandiya, Yunanistan, Macaristan ve Slovakya'nın mazeretlerini bildirdikleri toplantıda Başkan, baharda Genel Kurul toplantısı yapılmasının nedeni olarak, geçmişte bazı üye örgütlerin taleplerine karşılık vermek olduğunu, mamafih söz konusu üye örgütlerin bu taleplerinden kısa süre içinde pişman olduklarını açıkladı. Bu bahar toplantısı, üyeleri son gelişmelerden haberdar etmek üzere organize edilmişti. Önemli kararlar, Kasım ayında İstanbul’daki toplantıda alınacaktı.

Başkan, üyelere dağıtılmış olan anketinin sonuçlarının İstanbul'da sunulacağını açıkladı. Bundan başka Yönetim Komitesi’nin tavsiyeleriyle Genel Kurul’dan aşağıdaki meslek örgütlerinin ECOO’ya kabulü için olumlu oy vermesi istendi:

* Sırbistan Optisyen ve Optometristler Derneği
* Estonya Optometristler
* Letonya Optisyen ve Optometristler Derneği

Oylama, toplantı sonunda gerçekleşecekti. John Fried, bundan sonra üyeliğe başvuran örgütler hakkında kısa bir bilgilendirmenin sirküle edilmesini önerdi. Başkan, yeni üyelerin ECOO bültenine kendileri ve dernekleri hakkında bir makale göndermelerini önerdi. Bu öneri kabul edildi.

Fransız Optometri Derneği (AOF) Başkanı, derneklerinin ECOO'dan ihraç edilmesinin arkasında yatan nedenler hakkında bilgi verdi. ECOO, defalarca yapılan hatırlatmalar ve yazışmalara rağmen, 2006, 2007 ve 2008 yıllarına ait aidatları alamamıştı. Bu durum, hoşgörüye imkan bırakmamaktaydı. AOF eğer geçmiş yıllara ait açık bakiyelerini kapatırsa, ECOO üyeliğine yeniden kabul edilecekti.

Toplantının bir sonraki gündem maddesinde 2007 yılına ait hesapların üzerinden geçildi. Sayman, 2008 yılına ait aidatları rapor etti. Başkan, Müller Formülü’nün halen aidat hesaplanmasında kullanılmakta olduğunu ve ciddi anlamda üyelerin kendileri hakkında vermiş oldukları bilgilere dayandığını açıkladı.

John Fried, Müller formülünün dayandığı prensiplerin üyelere sirküle edilmesini önerdi. İngiltere delegasyonu, en yüksek aidat tutarını ödemekten dolayı çok rahatsızdı. Aslında en yüksek aidatı ödemekten yana bir şikayeti yoktu, hesaplama sistemi doğru olduğu sürece. 2008 yılı aidatını da ödemeyi kabul eden İngiltere, 2009 yılında ödeyeceği tutarı arttırmayacaktı, ta ki daha kabul edilebilir bir aidat hesaplama yöntemi bulunana kadar. Başkan, bu konunun Yönetim Komitesi tarafından görüşüleceğine ve İstanbul’da sunulmak üzere yeni bir hesaplama yöntemi bulunacağına söz verdi.

Toplantının bir sonraki gündem maddesi, ECOO iş planıydı. John Fried, ECOO’nun eğer üyelerinin desteğini almak istiyorsa, daha düzgün maliyetli bir iş planı çıkarmaları gerektiğini ortaya koydu. Başkan, çok temel düzlemde bir iş planı hazırladığını ifade etti. Yönetim Komitesi’nin Kasım ayında İstanbul’da yapılacak olan toplantıya istinaden daha resmi bir iş planı çıkaracağı açıklandı.

Bir sonraki gündem maddesinde Başkan, üyelerden ECOO bülteninde yayınlanmak üzere kendileri ve örgütleri hakkında daha fazla bilgi göndermelerini istedi.

Akabinde Mesleki Hizmetler Komitesi’nin raporuna geçildi. Ülkelerde uygulanan farklı KDV oranları raporu ilginç bulundu.

CLEER Projesi hakkında Bob Chappell'in raporu alındı. Toplanan bilgiler, Avrupa Komisyonu ve hükümetleri karşısında, kontakt lens satışlarının düzenlenmesi adına faydalı bir araç olacaktı. Bob Chappell, üyelerden 1 Haziran 2008’den itibaren bilgi formlarını yaymalarını istedi. Bilgi formları internet vasıtasıyla veya posta yoluyla gönderilebilmekteydi.

ECOO Pozisyon Bildirgelerinden Kontakt Lenslerin İnternetten Satışına dair Judith Morris tarafından hazırlanan bildirge tanıtıldı. Bildirge tamamlanınca, hem ECOO web sitesinde yayınlanacak, hem de AB Komisyonuna gönderilecekti. İkinci bir görüş bildirgesi daha hazırlanmaktaydı. Dr. Simon Barnard tarafından hazırlanan bildirge, bir muayenenin kapsaması gerekenler hakkındaydı. Gelecekte daha fazla bildirgenin hazırlanması ümit ediliyordu.

Mesleki Hizmetler Komitesi Başkanı, 20 Nisan 2008’de düzenlenen toplantı hakkında rapor verdi. Üzerinde durulan konular şunlardı:

Komitenin ilgilendiği alanların bir listesi (Eğitim Komitesine son onay için gönderildi)
Mavi Kitap (her ülkenin yetkili resmi mercilerinin isim ve adreslerinin içermesine karar verilmişti)
İstanbul'daki toplantıda sunulacak mesleki etik kurallar manzumesi
Plan kontakt lensler ve CLEER projesi
Daha iyi sürücü görüşü düzenlemeleri hakkında çalışmaların ve görüşmelerin devam ettirilmesi
Bir sonraki toplantıda, İspanyol delegasyonu tarafından, internetten gözlük satışları hakkında rapor verilecek.
Tüm üyelerin, Mesleki Hizmetler Komitesi tarafından, bir sonraki komite toplantısından önce ülkelerinde neler olduğuna dair bilgi alması çok yararlı olurdu.

Bir sonraki gündem maddesi Avrupa Diplomasıydı. Diploma Yönetim Kurulu Başkanı, sınavların yeni yapısı hakkında rapor verdi. Uygulamalı sınavlar 2 gün yerine 7 buçuk saate indirildi. Diplomayı öğrenciler için daha çekici hale getirebilmek ve böylece aday sayısını arttırmak amacıyla çalışmalar var.
 
Sınayıcılar Kurulu Başkanı, son sınav sonuçları hakkında bilgi verdi. Genel olarak sonuçlar oldukça zayıftı ve bunun belirli bir nedeni bulunmamaktaydı. Belki bir nedeni, adayların Diploma için hazırlanırken aynı anda çalışmaları olabilirdi. Eğitime daha erken entegre olmanın, sonuçları düzeltebileceği önerildi.

Bir sonraki gündem maddesi eğitimdi. Eğitim Komitesi Başkanı, 10 Nisan 2008’de yapılan toplantı ve özellikle Şubat 2008’de Brno’da düzenlenen TUPO eğitim kongresi hakkında bilgi verdi. Brno konferansına, 28 ülkeden 125 katılımcının geldiğini ve çok başarılı geçtiğini ifade etti. Üzerinde durulan temalar aşağıdaki gibiydi:

* Bilgilerin paylaşılması için bir internet iletişim veri tabanı ve bir çevrimiçi forum kurulması;
* Yaz okulları
* ECOO web sitesi altında yürüyecek ve eğitim malzemeleri içeriğine sahip ikinci bir web sitesi
* Eğitim modülleri hakkında kitap listeleri

Toplantının bir sonraki gündem maddesi de ECOO Mavi Kitap idi. Londra Şehir Üniversitesi’nden Dr. David Crabb, Mavi Kitap için üyelerden alınan bilgilerin ilk analizini sundu. Hırvatistan hariç tüm ECOO üyesi ülkelerin yanıt verdikleri bildirildi. Dr. Crabb, toplanan bilgileri aşağıdaki kategorilere göre analiz etti:

* Mesleğin statüsü,
* Mesleğin uygulama sahaları,
* Eğitim ve sürekli eğitim,
* Toplum ve toplum sağlığı

Sonuçlar, her ülkedeki optometri ve optik mesleklerinin gelişimindeki farklılıkları ortaya koyduklarından oldukça ilginçti. Özellikle eğitim alanında her ülke farklıydı. Verilerin, eksiklerin tamamlanması için üyeler arasında sirküle edilmesine karar verildi.

Toplantının eğitimle ilgili bir sonraki maddesinde Avrupa Optometri ve Optik Akademisi çalışmalarından bahsedildi. Çalışma grubu başkanı Wolfgang Cagnolati, fikir ve kaynak alışverişi ile araştırmaya ortam hazırlayacak olan Akademinin kuruluşunu anlattı. Bir ihale yöntemi ile kurulacak olan Akademide ihale davetleri için son tarihler bildirildi. Sonuçlar, Kasım ayında İstanbul’da açıklanacak.

Paul Folkesson, üye ülkeler arasında CET’nin uyumlulaştırılması konulu çalışmalar hakkındaki yeni raporunu sundu. Bu konudaki son öneriler, İstanbul’da yapılacak.

Seçimlerle ilgili son gündem maddesinde, ECOO üyeliği için başvuran iki yeni meslek örgütünün alınması için oylama yapıldı. Genel Kurul, Sırbistan Optometrist ve Optisyen Derneği’nin ve Estonya Optometristler Derneği’nin Üyeliğini oy birliği ile kabul etti.

Letonya derneği temsilcileri mevcut olmadığından, bu meslek örgütünün üyelik alımının ertelenmesine karar verildi.
ECOO toplantılarının devamı hakkındaki bir sonraki gündem maddesinde, Türkiye delegasyonundan Abdullah Aydın adına İbrahim Durak, 7-9 Kasım’da İstanbul’da yapılacak olan program ve etkinlikler hakkında bir sunum yaptı.

Bir sonraki ECOO toplantısı, 7-9 Kasım’da İstanbul’da yapılacak.